Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2012 09:54 - Медитация за прошка
Автор: indy Категория: Хоби   
Прочетен: 5619 Коментари: 2 Гласове:
3





„Прошката не е нещо, което правим за другите. Правим я за себе си – за да се почувстваме по-добре и да продължим...”


image
Първоначална настройка за медитацията:

Седнете спокойно в своята стая. Пуснете си релаксираща музика. Може да запалите свещи. Разположете се удобно в седнало положение, нека гърбът ви е изправен и бъдете сигурни, че няма опасност да се наклоните и паднете или легнете. Осигурете си спокойствие и бъдете уверени, че никой няма да влезе да ви притеснява. Не кръстосвайте ръце и крака. Може да опрете крака на пода.

Настанени удобно, затворете очи и започнете да наблюдавате дишането си. Нито го забързвайте, нито го забавяйте, просто следете процеса, нека вниманието да следва дъха ви. Отпуснете се все повече. Дишането ви става все по-равномерно и леко и вие с крайчеца на съзнанието си проследявайте процеса. Ако ви минава някаква мисъл, просто си я регистрирайте като такава и я оставете да си иде. Изпратете я с поглед към пространството. Ето, че тя изчезва, а вие продължавате да дишате леко.

Представете си двата бряга на река и над нея мост. Вие сте на единия бряг. Седите спокойно между дърветата на брега. После ставате и бавно започвате да се движите към моста.

imageПомислете си за хората, които познавате. Първият, за когото се сетите... Той е на отсрещния бряг и тръгва по моста. Тръгвате и вие и се срещате по средата на моста. Спирате. Вие му казвате какво от преживяното заедно ви тежи и му казвате, че му прощавате. Може да го оставите и той да говори. Накрая завършете с ръкостискане или прегръдка и знайте, че сте си простили всичко. После той се връща на своя бряг и продължава по пътя си.

След това посрещайте на моста всички, които изплуват в съзнанието ви – деца, роднини, любими, колеги, бивши съученици. Повтаряйте процедурата. Накрая срещнете себе си и си простете всичко, за което някога сте се обвинявали.

Ако по време на медитацията ви се плаче, плачете. Това е пречистващо. Когато решите, че сте приключили, върнете се на вашия бряг, повървете в спокойствие, после седнете и се насладете на тишината и спокойствието на природата, на спокойствието в душата ви.

Когато решите, че сте готови, направете няколко дълбоки вдишвания, докосвайте едни други пръстите на ръцете си, размърдайте пръстите на краката, раздвижете мускули. Усмихнете се, поздравете себе си за добрата работа и така, с усмивка на уста, отворете очи.

Намасте!




Гласувай:
3



1. kostas - Хубав пост :))
19.01.2012 11:26
С твое позволение,ще допълня, никога не лъжете себе си каквото и да ви струва.Осъзнаването на обстоятелствата са неизменна част от медитацията.:) Поздрав Ник.
цитирай
2. indy - Благодаря за допълнението!
19.01.2012 18:15
Разбира се, съгласна съм и благодаря за уточнението! :) Някак предположих, че който е стигнал до това да медитира за прошка е напълно готов да разговаря откровено със себе си.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indy
Категория: Хоби
Прочетен: 49913
Постинги: 10
Коментари: 2
Гласове: 37
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол